16 lutego 2016

Sałata z grillowanym kurczkiem i papryką

Chociaż w kalendarzu wciąż luty, to na dworze jakby wiosenne.  A jak wiosna za progiem to można sobie pozwolić na coś lżejszego. Sałatka choć lekka, to jednak pożywna dzięki kurczakowi. Jest więc dobrą propozycją na lunch.  Najlepiej smakuję, gdy kurczak i papryka są jeszcze ciepłe, ale sprawdzi się też na zimno jako danie na wynos np. do pracy. Dzięki przyprawom i awokado danie  zyskuje meksykański charakter, ale na pewno posmakuje również osobom, które za kuchnią meksykańska na co dzień nie przepadają. O walorach zdrowotnych już chyba nie muszę wspominać, bo  powszechnie wiadomo, że kiełki i awokado to samo zdrowie na talerzu.

około 4 porcji
 
-1 pierś z kurczaka (podwójna)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
-mała/średnia główka sałaty lodowej 
-1 awokado
- garść kiełków rzodkiewki
- kilka młodych pędów groszku (opcjonalnie) 
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
-1 łyżeczka kuminu 
- 2-3 łyżki oleju (np. ryżowego)
-  sól
 
dressing
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka syropu z agawy
-sól i świeżo mielony pieprz do smaku
 
Olej ryżowy mieszamy  z papryką, kuminem i 3-4 szczyptami soli. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki i marynujemy w przygotowanych przyprawach co najmniej pół godziny (ale można nawet cała noc). Paprykę również kroimy wzdłuż na cienkie paski, a najlepiej obrać ją uprzednio ze skórki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzaną patelnie grillową wrzucamy najpierw kurczaka, a gdy zacznie zmieniać kolor dorzucamy paprykę. Na 2-3 minuty przed końcem grillowania dodajemy cebulę. Cały czas mieszamy zawartość patelni. Możemy oczywiście zamarynować wszystko razem i potem również razem wrzucić na patelnię, ale jest wtedy ryzyko, że zanim kurczak nam się usmaży, to cebula nam się spali. Jeśli mamy małą patelnię, to smażmy kurczaka partiami.  Na koniec sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze kurczaka dosolić. Na talerzu układamy sałatę porwana na małe kawałki. Polewamy ją dressingiem, a następnie wykładamy na nią zawartość patelni oraz pokrojone w plasterki awokado, które możemy delikatnie skropić sokiem z cytryny  . Całość dekorujemy kiełkami rzodkiewki oraz ewentualnie pędami groszku. Smacznego!
 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz