4 marca 2016

Polędwica z dorsza po prowansalsku

Od dawna szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na  polędwicę z dorsza. Wbrew pozorom nie jest ona łatwa w obróbce, bo niewłaściwie przygotowana potrafi być sucha jak wiór.  Jednak  wraz z przygotowaniem tego dania moje poszukiwania dobiegły chyba końca. Dorsz upieczony pod kołderką z sosu pomidorowego z pysznymi dodatkami jest wilgotny i delikatny. Ryba przy tym zachowuje swój oryginalny smak, bo sos pomimo tego, że bogaty w wyraziste składniki, nie przytłacza jej smaku. Jedzmy ryby!



3-4 porcje


- 2 polędwiczki z dorsza
- 1 puszka pomidorów 400g
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- czarne oliwki
-kapary 2 łyżki
- czarne oliwki (dodałam pół słoiczka 340g)
-oliwa z oliwek 2-3 łyżki
-2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz (najlepiej biały) do smaku

Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i kilkoma szczyptami ziół prowansalskich. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a paprykę obieramy ze skórki i kroimy w  małe paski. Warzywa wrzucamy na patelnię z oliwą i dusimy. Gdy nieco zmiękną dodajemy zioła prowansalskie i lekko solimy (uwaga, bo oliwki i kapary są słone) oraz dodajemy szczyptę lud dwie pieprzu. Gdy zioła zaczną wydzielać zapach dodajemy pomidory i trochę gorącej wody. Dusimy całość, aż powstanie kremowy sos. Dorzucamy kapary i oliwki, a na koniec dodajemy ocet balsamiczny.  Sprawdzamy czy sos nie wymaga jeszcze dosolenia, a następnie wykładamy go na przygotowanego wcześniej dorsza. Naczynie przykrywany folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-30 minut w zależności od wielkości/grubości polędwiczek. Danie jest świetne na lekki niedzielny obiad! Smacznego!








1 komentarz:

  1. Ależ to apetycznie i kolorowo wygląda. A jeszcze zdrowo, czego chcieć więcej.

    OdpowiedzUsuń