12 stycznia 2016

Cytrusowa fit sałatka z quinoą

Idealna sałatka dla kobiet. Dla tych, które się odchudzają (a większość z nas robi to przecież całe życie :)), dla tych które lubią cytrusy i jeszcze dla tych, które podążając za trendami kulinarnymi szukają potraw z super food. Mowa tu o komosie ryżowej (quinoa), która jest cennym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Jeśli do dressingu użyjemy syropu z agawy, a nie miodu, wtedy sałatka będzie miała niski indeks glikemiczny. Jest to bardzo istotne jeśli się odchudzamy, bo uczucie sytości po posiłku pozostanie na dłużej. Wiedzą o tym najlepiej osoby, które z powodu insulinooporności stosują dietę o niskim IG. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako lekki lunch lub podwieczorek.



2 porcje
 
garść szpinaku baby
garść rukoli
pół niedużej sałaty masłowej
pół grejpfruta
3 mandarynki (w tym jedna do dressingu)
4 łyżki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej 

dressing
sok wyciśnięty z 1 mandarynki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu z agawy (ewentualnie miodu jesli nie zależy nam na niskim IG)
1 łyżka czerwonego octu winnego
pół łyżeczki musztardy Dijon (może być łyżeczka innej jeśli nie zależy nam na niskim IG)
po szczypcie soli i pieprzu (do smaku)
 
Składniki dressingu dobrze mieszamy najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Rukolę, sałatę i szpinak myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na dnie naczynia, w którym podajemy sałatkę. Dodajemy mandarynki i grejpfruta podzielone na małe cząstki. Całość posypujemy ugotowaną komosą i polewamy dressingiem. Sałatka jest banalnie prosta w wykonaniu. Innymi słowy efekt wizualny i smak  są spektakularne w stosunku do wysiłku włożonego w jej przygotowanie. A dodatkowym bonusem jest brak wyrzutów sumienia po zjedzeniu takiego posiłku :).
 
 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Niskokaloryczny styczeń 2016

1 komentarz: