20 stycznia 2016

Orientalna surówka

Bardzo lekka surówka z ogólnodostępnych składników. Swój smak zawdzięcza głównie dressingowi, który nadaje jej egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej.


4-6 porcji
 
średnia/duża kapusta pekińska
2 duże marchewki
duża garść szpinaku
pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego)
pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie)
łyżka nasion sezamu
 
dressing
6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa z oliwek)
2-3 łyżki octu ryżowego (ewentualnie octu winnego)
1,5-2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego
 

Kapustę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małe słupki. Liście szpinaku również dość drobno siekamy. Szczypiorek kroimy na odcinki o długości 2 cm. Jesli dodajemy chilli to również drobniutko ją siekamy. Składniki dressingu dokładnie mieszamy najlepiej w małym słoiczku mocno wstrząsając. Pokrojone warzywa mieszamy ze sobą i z dressingiem. Po wymieszaniu sprawdzamy czy nie trzeba surówki jeszcze doprawić solą i/lub pieprzem.  W międzyczasie delikatnie podprażamy na suchej patelni ziarna sezamu (za długo prażone będą gorzkie) i posypujemy nimi surówkę. Smacznego!
 
 
 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku

1 komentarz:

  1. Ooo, to lubię. Sałatki są najlepsze na świecie :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń