8 stycznia 2016

Sałata z wątróbką i dressingiem balsamiczno-żurawinowym

Ciąg dalszy wyzwań dotyczących smaków nielubianych od czasów dzieciństwa. Była już brukselka, a tym razem wątróbka, która mnie zawsze kojarzyła się tylko i wyłącznie z wątróbką wieprzową smażoną z cebulką. Ale kto próbował wątróbki drobiowej, ten wie, że jest dużo delikatniejsza i o niebo lepsza w smaku. W zestawieniu z gruszką i dressingiem balsamiczno-żurawinowym zamienia się w danie niemalże wykwintne. Warto spróbować!
 
                                                                               2-3 porcje                                              
 
200 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
pół sałaty lodowej
1 gruszka
  masło klarowane do smażenia
różowy pieprz (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku 
 
dressing
3-4 łyżki konfitury z żurawiny
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 szczypty mielonego pieprzu
 
Zaczynamy od umycia i oczyszczenia wątróbki (ja lubię dokładnie oczyszczoną więc po zakupie ok 300g zostało już tylko 200g). Dokładnie osuszamy. Sałatę myjemy, również dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Sałatę i wątróbkę odkładamy i zabieramy się za przygotowanie dressingu. Do małego garnka lub na małą patelnię wlewamy ocet balsamiczny, oliwę i dodajemy konfiturę. Całość delikatnie podgrzewamy doprawiając szczyptą/dwiema pieprzu. Sos w miarę podgrzewania będzie robił się coraz rzadszy, a potem zacznie gęstnieć. Ważne, aby nie podgrzewać go zbyt długo. Powinien być gęsty, ale wciąż płynny i najlepiej polewać sałatkę dressingiem, gdy jeszcze jest lekko ciepły.  W międzyczasie gruszkę przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy na cienkie plasterki wzdłuż długiej osi owocu. Na dużej patelni rozgrzewamy pół łyżki masła klarowanego i układamy plasterki gruszki tak, aby na siebie nie zachodziły. Podsmażamy ją około minuty na średnim ogniu. Gruszka ma  tylko delikatnie zmięknąć. Zdejmujemy z patelni układając plasterki jedne na drugich tak, aby bardzo nie ostygływ czasie, kiedy będziemy smażyć wątróbkę. Na patelnię, na której obsmażaliśmy gruszki, dokładamy trochę masła, podkręcamy gaz i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy z każdej strony łącznie przez  3- 6 minut ( w zależności jakiej wielkości są kawałki wątróbki). Doprawiamy solą i pieprzem już po wyłączeniu gazu. Na talerzu układamy porwaną sałatę, nakładamy plasterki gruszki i kawałki wątróbki. Całość polewamy dressingim i ewentualnie posypujemy ziarenkami różowego pieprzu. Voilà!
 
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
 
 
Discomfort food Discomfort food

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz