29 stycznia 2016

Zupa grochowa z imbirem

Zupa idealna na rozgrzanie organizmu w zimie. Jest wariacją zupy Jamiego z soczewicą, na którą przepis zamieszczałam wcześniej tutaj. Tym razem jednak z grochem zamiast soczewicy i jarmużem zamiast szpinaku. Ale te składniki można stosować wymiennie, jeśli ktoś woli. Zupa i tak wyjdzie pyszna, pod warunkiem, że nie pominiemy dodatku świeżego imbiru. To podstawa w tej zupie!


 6-8 porcji
-2 marchewki
-2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
-3-4 ząbki czosnku
- oliwa 2-3 łyżki
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci)
- około 2 litrów bulionu warzywnego
- 300- 400 g żółtego grochu łuskanego
-4 średnie liście jarmużu
- 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki)
 -sól i pieprz do smaku
Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w mała kostkę cebulę oraz marchew i selera pokrojonych w plasterki. Dusimy około 5 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i po chwili, gdy zacznie pachnieć wlewamy gorący bulion. Dodajemy drobno pokrojony imbir (zwykle ścieram go na drobnych oczkach tarki) i przepłukany groch. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż groch będzie miękki. Zwykle trwa to około 40-50 minut, jeśli groch nie był wcześniej moczony w wodzie. Jeśli wcześniej go moczyliśmy to ugotuje się w krótszym czasie. W trakcie gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gdy groch będzie już  miękki wrzucamy pokrojone na pół pomidorki i liście jarmużu porwane lub pokrojone  na drobne kawałki (łodygi wyrzucamy). Gotujemy całość około 10 minut i sprawdzamy na koniec czy nie trzeba zupy jeszcze doprawić. I gotowe! Smacznego!



Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz