1 stycznia 2016

Omlet z pomidorkami i szpinakiem

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia to śniadanie. Takie z pewnością da nam energię do dalszego działania. Niby zwykły omlet, ale jednak odmieniony. I bardzo dobry!


2 porcje
 
4 jajka
łyżeczka masła
2 szalotki (ewentulanie mała  biała cebula)
8 -10 pomidorków koktajlowych
garść szpinaku baby
sól i pieprz do smaku
ewentualnie szczypiorek do posypania
 
Na dużej patelni rozpuszczamy masło i podduszamy na nim drobno pokrojoną szalotkę przez około  minutą, a następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki. Smażymy razem przez chwilę, aż cebula będzie szklista, ale nie przypalona, a pomidorki zaczną puszczać sok. Wrzucamy na patelnię szpinak i gdy tylko się zetnie wlewamy roztrzepane jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu podważając boki omletu tak, aby cała płynna zawartość spłynęła na boki patelni. Gdy spód jest już delikatnie zezłocony przekręcamy omlet na druga stronę za pomocą dużego talerza. Smażymy z drugiej strony dosłownie kilanaście sekund, aby tylko jajka sie ścięły.  
Podajemy posypany szczypiorkiem. Smacznego!
 
Discomfort food Discomfort food

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz