Idealna sałatka dla kobiet. Dla tych, które się odchudzają (a większość z nas robi to przecież całe życie :)), dla tych które lubią cytrusy i jeszcze dla tych, które podążając za trendami kulinarnymi szukają potraw z super food. Mowa tu o komosie ryżowej (quinoa), która jest cennym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Jeśli do dressingu użyjemy syropu z agawy, a nie miodu, wtedy sałatka będzie miała niski indeks glikemiczny. Jest to bardzo istotne jeśli się odchudzamy, bo uczucie sytości po posiłku pozostanie na dłużej. Wiedzą o tym najlepiej osoby, które z powodu insulinooporności stosują dietę o niskim IG. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako lekki lunch lub podwieczorek.
2 porcje
garść szpinaku baby
garść rukoli
pół niedużej sałaty masłowej
pół grejpfruta
3 mandarynki (w tym jedna do dressingu)
4 łyżki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej
dressing
sok wyciśnięty z 1 mandarynki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu z agawy (ewentualnie miodu jesli nie zależy nam na niskim IG)
1 łyżka czerwonego octu winnego
pół łyżeczki musztardy Dijon (może być łyżeczka innej jeśli nie zależy nam na niskim IG)
pół łyżeczki musztardy Dijon (może być łyżeczka innej jeśli nie zależy nam na niskim IG)
po szczypcie soli i pieprzu (do smaku)
Składniki dressingu dobrze mieszamy najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Rukolę, sałatę i szpinak myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na dnie naczynia, w którym podajemy sałatkę. Dodajemy mandarynki i grejpfruta podzielone na małe cząstki. Całość posypujemy ugotowaną komosą i polewamy dressingiem. Sałatka jest banalnie prosta w wykonaniu. Innymi słowy efekt wizualny i smak są spektakularne w stosunku do wysiłku włożonego w jej przygotowanie. A dodatkowym bonusem jest brak wyrzutów sumienia po zjedzeniu takiego posiłku :).
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz
na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
taka ladna, kolorowa :) bardzo smakowicie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuń