Bardzo lekka surówka z ogólnodostępnych składników. Swój smak zawdzięcza głównie dressingowi, który nadaje jej egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej.
4-6 porcji
średnia/duża kapusta pekińska
2 duże marchewki
duża garść szpinaku
pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego)
pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie)
łyżka nasion sezamu
dressing
6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa z oliwek)
2-3 łyżki octu ryżowego (ewentualnie octu winnego)
1,5-2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego
Kapustę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małe słupki. Liście szpinaku również dość drobno siekamy. Szczypiorek kroimy na odcinki o długości 2 cm. Jesli dodajemy chilli to również drobniutko ją siekamy. Składniki dressingu dokładnie mieszamy najlepiej w małym słoiczku mocno wstrząsając. Pokrojone warzywa mieszamy ze sobą i z dressingiem. Po wymieszaniu sprawdzamy czy nie trzeba surówki jeszcze doprawić solą i/lub pieprzem. W międzyczasie delikatnie podprażamy na suchej patelni ziarna sezamu (za długo prażone będą gorzkie) i posypujemy nimi surówkę. Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz
na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Ooo, to lubię. Sałatki są najlepsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl