Zima w pełni. Mróz i wiatr. W taką pogodę odpowiednie odżywianie to podstawa, aby wzmocnić organizm i oprzeć się infekcjom. Porzućmy więc lżejsze dania do czasu, kiedy aura będzie łaskawsza. Teraz czas na rozgrzanie się. Gęsta zupa z soczewicy z dodatkiem imbiru, chilli i czosnku sprawdzi się w tej roli znakomicie.
8 porcji
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
400 g czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
duża cebula
3 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru ok 2 cm
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka wędzonej papryki
chilli mielone w zależności od preferencji (dałam ok pół łyżeczki)
sól do smaku
oliwa lub olej 2-3 łyżki
Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojone łodygi selera. Po 2-3 minutach, gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy przyprawy (kolendrę, chilli, kumin, wędzoną paprykę), zmiażdżony czosnek i drobno posiekany imbir. Przesmażamy wszystko razem około minuty mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Powinny zacząć wydzielać przyjemny zapach pod wpływem ciepła. Wtedy dodajemy przepłukaną wcześniej soczewicę i zalewamy całość wrzątkiem (około 1,5- 2 litry w zależności czy wolimy zupę bardziej gęstą czy rzadką). Po około 10-15 minutach soczewica powinna być miękka. Dodajemy wtedy pomidory. Doprawiamy solą. Gotujemy razem jeszcze kilka minut, a następnie całość miksujemy na gładki krem. Ewentualnie jeszcze raz doprawiamy zupę już po zmiksowaniu. Podajemy zupę posypaną świeżą kolendrą lub szczypiorkiem z opieczoną bagietką lub ciemnym chlebem posmarowanym oliwą z odrobiną czosnku. Smacznego rozgrzewania się!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
nigdy nie jadłam soczewicy ale chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Teraz w zimie to dobra pora, aby sprobować dań z soczewicą :)
UsuńJa podobną zupę robię z chorizo, pychotki :) W ten sposób przekonałam się do soczewicy.
OdpowiedzUsuńZ chorizo soczewicy jeszcze nie łączyłam, ale to bardzo dobry pomysł!
Usuńpysznie
OdpowiedzUsuń