Zupa idealna na rozgrzanie organizmu w zimie. Jest wariacją zupy Jamiego z soczewicą, na którą przepis zamieszczałam wcześniej tutaj. Tym razem jednak z grochem zamiast soczewicy i jarmużem zamiast szpinaku. Ale te składniki można stosować wymiennie, jeśli ktoś woli. Zupa i tak wyjdzie pyszna, pod warunkiem, że nie pominiemy dodatku świeżego imbiru. To podstawa w tej zupie!
6-8 porcji
-2 marchewki
-2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
-3-4 ząbki czosnku
- oliwa 2-3 łyżki
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci)
- około 2 litrów bulionu warzywnego
- 300- 400 g żółtego grochu łuskanego
-4 średnie liście jarmużu
- 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki)
-sól i pieprz do smaku
Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w mała kostkę cebulę oraz marchew i selera pokrojonych w plasterki. Dusimy około 5 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i po chwili, gdy zacznie pachnieć wlewamy gorący bulion. Dodajemy drobno pokrojony imbir (zwykle ścieram go na drobnych oczkach tarki) i przepłukany groch. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż groch będzie miękki. Zwykle trwa to około 40-50 minut, jeśli groch nie był wcześniej moczony w wodzie. Jeśli wcześniej go moczyliśmy to ugotuje się w krótszym czasie. W trakcie gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gdy groch będzie już miękki wrzucamy pokrojone na pół pomidorki i liście jarmużu porwane lub pokrojone na drobne kawałki (łodygi wyrzucamy). Gotujemy całość około 10 minut i sprawdzamy na koniec czy nie trzeba zupy jeszcze doprawić. I gotowe! Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz