29 grudnia 2015

Zapiekane muszle

Zbliża się Sylwester i jeśli spędzamy go na domówce i zamierzamy przygotować coś na ciepło, to z pewnością sprawdzą się makaronowe muszle zapiekane z kulkami serowymi. Przepis pochodzi z serii książek Jamiego Olivera Food Tube. Mowa o "The pasta book" Gennaro Contaldo - włoskiego szefa kuchni, który jest przyjacielem, mentorem i pierwszym nauczycielem Jamiego. To właśnie Gennaro miał wpływ na to, jak Jamie gotował przez 20 lat swojej kariery. Szkoda, że książka nie ukazała się w Polsce razem z innymi z tej serii. Wszak Polacy kochają kuchnię włoską i makarony! Postaram się przedstawić na blogu kilka propozycji z tej książki, bo naprawdę jest z czego wybierać.




Na podstawie "The pasta book" by Gennaro Contaldo   

3-4 porcje
 
20 dużych muszli makaronowych (120g)
mozarella ok 200 g
ricotta 175 g
parmezan 40 g
20 liści bazylii (ewentualnie kilka do przybrania; w przypadku braku bazylii dobrze sprawdzają się liście szpinaku) 
sól i pieprz do smaku
 
sos pomidorowy
2 puszki pomidorów
3 ząbki czosnku
świeża lub suszona bazylia
oliwa z oliwek
pół papryczki chilli (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
 
Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Wlewamy oliwę do głębokiej patelni i dodajemy zgnieciony czosnek i ewentualnie chilli. Przesmażamy je ok 2 minut, a następnie dodajemy bazylię, pomidory i pół szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie redukujemy ogień do małego i dusimy  ok 30 minut, aż sos się zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję.  
W międzyczasie gotujemy muszle na półtwardo (około połowy czasu podanego na opakowaniu).
Dojdą potem w piekarniku, a podczas nadziewania będą "trzymały fason". Po obgotowaniu należy przelać je zimną wodą, a następnie osuszyć upewniając się, że woda nie została w środku muszli.
Następnie przygotowujemy nadzienie muszli. Większość mozarelli kroimy lub rozrywamy na drobne kawałki do miski (część zostawiamy do zapieczenia na wierzchu potrawy). Do porwanej mozarelli dodajemy ricottę, połowę startego parmezanu i doprawiamy. Całość wyrabiamy dłońmi na gładką masę. Za pomocą łyżeczki do herbaty odmierzamy porcję nadzienia i toczymy kulki, które zawijamy w liście bazylii i umieszczamy w środku muszli. Gdy sos pomidorowy jest już gotowy  przekładamy połowę do żaroodpornego naczynia, a na sosie układamy wypełnione muszle.
Resztą sosu wypełniamy przestrzenie pomiędzy muszlami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 35-45 minut. Około 10-15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i układamy na wierzchu pozostałą mozarellę.  Gdy danie jest już gotowe posypujemy go pozostawionym startym parmezanem i możemy jeszcze zapiec dodatkowe 2 minuty. Dekorujemy świeżą bazylią. Pyszności!


Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku 

1 komentarz:

  1. Zrobione. Dobre wyszło, ale faszerowane muszli nieco irytujące

    OdpowiedzUsuń