17 grudnia 2015

Curry z kalafiora

To danie jest doskonałe jeśli musimy szybko zrobić coś na ciepło. Pyszne, a naprawdę banalne w przygotowaniu. Przy okazji wegańskie i bezglutenowe. Samo zdrowie w smakowitej wersji.

6-8 porcji
 
- 1  średni kalafior
- 1 cebula
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 łyżki oleju ryżowego
- 3 łyżeczki curry
- łyżeczka mielonej kolendry
-  duża szczypta cynamonu
- 3 ząbki czosnku
-  kawałek imbiru ok 1-1,5 cm
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie - w wersji bezglutenowej Tamari)
- sól do smaku

Do podania:
- ryż basamati
- świeża kolendra
 
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojona w piórka oraz drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula zmięknie dodajemy curry, kolendrę, cynamon oraz imbir starty na drobnych oczkach. Przesmażamy około minuty, a nastepnie wrzucamy kalafiora osuszonego po uprzednim umyciu  i podzielonego na małe różyczki.
Dusimy kalafiora kilka minut mieszajac tak, aby przyprawy dokładnie go pokryły.  Następnie podlewany wrzątkiem (około litra) i krótko gotujemy. Gdy kalafior jest jeszcze twardawy dodajemy pomidory, a po chwili mleczko kokosowe. Ważne, aby kalafiora nie rozgotować. W gotowej potrawie powinien być lekko chrupki. Całość doprawiamy sosem sojowy i/lub solą.
 
Podajemy z ryżem basamati aromatyzwanym w trakcie gotowania anyżem i/lub cynamonem. I gotowe! Maksymalnie w pół godziny! 
Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Zimowy obiad wege

1 komentarz:

  1. Całkiem przyjemne danie i chyba idealnie nadaje się jako posiłek po treningu tak na szybko...

    OdpowiedzUsuń