28 grudnia 2015

Trójbarwne spaghetti

Te kilka grudniowych dni między Świętami a Nowym Rokiem to taki czas, kiedy zwykle wszystkie potrawy świąteczne już zjedliśmy, ale nie  mamy (jeszcze) ochoty spędzać wielu godzin w kuchni gotując wyrafinowane obiady. Ja osobiście mam zawsze wtedy potrzebę zjedzenia czegoś kompletnie innego. Do karpia, ryby w galarecie i śledzi z ochotą wrócę za rok, a teraz zdecydowanie wolę proste, szybkie i lekkie spaghetti. Absolutnie do zrobienia jesli tylko mamy składniki pod reką i wolne 20 minut.
 


4 porcje
 
250 g pełnoziarnistego spaghetti
2 cukinie
5 dużych marchewek
4 ząbki czosnku (lub więcej jeśli są małe)
łyżeczka suszonego tymianku
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek 4-5 łyżek
sól i pieprz do smaku
parmezan lub inny podobny ser do posypania (często używam Dziugasa Litewskiego)
 
Na dużą patelnie wlewam oliwę i wrzucam zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Gdy zaczną wydzielać zapach wrzucam marchewkę i cukinię pokrojone na bardzo cieniutkie paseczki (jak spaghetti). Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego nożyka, krajalnicy lub temperówki do warzyw.
Kilka minut przesmażam warzywa, aż zmiękną, ale wciąż będą lekko twardawe. Doprawiam je sola i sporą ilością  świeżo mielonego pieprzu. W międzyczasie gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu i prosto z garnka wrzucam na patelnię z warzywami dodając też kilka łyżek wody z gotowania. Sprawdzam jeszcze raz czy nie trzeba całości doprawić, a następnie wrzucam posiekana natkę pietruszki. Mieszam i od razu zdejmuje patelnię z ognia. Podaję z dużą ilością startego parmezanu. Smacznego!
 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
 

2 komentarze: