13 grudnia 2015

Orkiszowo-marchewkowe muffinki

Co zrobić, gdy za chwilę wpadną do nas goście, a  nie mamy w domu nic słodkiego? Odpowiedź jest prosta. Muffiny! One zawsze się sprawdzają w awaryjnych sytuacjach.
Tutaj w trochę zdrowszej wersji czyli jako orkiszowe muffiny z marchewką i przyprawami korzennymi. Mają wyraźny smak i bardzo lubią je dzieci. Są więc dobrą przekąska w szkole i alternatywą dla niezdrowych batonów.
 
przepis na 12 muffinek
 
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- szklanka jasnej mąki orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka mielonego kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 jajka  
- 100 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (ryżowy, z pestek wingron)
- 200 ml mleka
- 2 marchewki starte na drobnych oczkach
 
Wszystkie suche składniki mieszam ze sobą ( mąka, cukier, proszek, przyprawy), a mokre ze sobą (jaja, mleko, olej). Następnie dodaje jedne do drugich oraz marchewkę i mieszam łyżką tylko do momentu połączenia składników. Przekładam do formy na muffiny wypełnionej papilotkami i piekę około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. 
Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku

2 komentarze:

  1. Mniam, bardzo lubię marchewkowe wypieki :) Twoje muffinki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Szybko były już tylko wspomnieniem :)

      Usuń