12 grudnia 2015

Soba z kurczakiem teriyaki

Swój pierwszy makaron soba kupiłam kilka lat temu w małym wiejskim (!) sklepiku po prostu z ciekawości. Sam w sobie nie powala smakiem, ale w dobrze skomponowanym daniu smakuje wyśmienicie i zdecydowanie uzależnia! To bardzo proste danie, idealne na szybki obiad lub kolację.
 
2-3 porcje
 
- pierś z kurczaka
- pół paczki makaronu soba
- 1 duża marchewka
- kilka dymek razem ze szczypiorkiem  
- 3-4 łyżki sosu teriyaki
- pół papryczki chilli (opcjonalnie)
- sos sojowy do smaku
- 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
- oleju ryżowy do smażenia
- sezam do posypania
 
Kurczka kroję w cienkie paski, mieszam z sosem teriyaki i odstawiam nawet na kilka godzin do lodówki. Wyjmuję jakiś czas przed obróbką termiczną, aby  mięso było w temperaturze pokojowej.
Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę kroje w słupki a dymke razem ze szczypiorkiem w podłużne paski. Kurczka wrzucam na gorący olej ryżowy do woka i chwilę smażę cały czas mieszając. Dodaję marchewkę i chilli. Gdy kurczak jest usmażony a marchewka al dente dodaję sos sojowy, dymkę i olej sezamowy, a następnie ugotowany makaron. Mieszam wszystko razem i posypuje delikatnie podprażonym sezamem (uwaga! sezam robi się gorzki, gdy go za długo prażymy). I gotowe! 
 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku

1 komentarz:

  1. Brzmi świetnie, przymierzam się do tego dania, prawie zgromadziłam składniki.

    OdpowiedzUsuń