7 grudnia 2015

Pikantny krem z cukinii

Kiedy za oknem jest zimno i szaro mamy ochote zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego.
Pikantny krem z cukinii z dodatkiem mleka kokosowego i kaszy jaglanej jako "zagęstnika" jest idealna zupą na jesienne dni. Zupę podaję z niewielką ilością czarnego ryżu, który świetnie do niej pasuje. Być może przepis wygląda dość dziwnie ze względu na dodatek jednocześnie kaszy i ryżu, ale nic bardziej mylnego. Kasza jaglana ma bardzo delikatny smak i w takim pikantnym i aromatycznym zestawieniu jest niewyczuwalna, a świetnie zagęszcza zupę. Często stosuję ją w zupach-kremach w tym celu. Jej dodatek podnosi też prozdrowotne właściwości zupy.

6-8 porcji
 
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- 2 szalotki
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczk przyprawy curry
- pół łyżeczki kurkumy 
- olej ryżowy
- 3 cukinie
- 2 litry bulionu warzywnego
- puszka mleka kokosowego
- 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- ewentulanie sól i pieprz do smaku
 
Do podania:
- czarny ryż w ilości wg uznania
 
Wykonanie:
Zaczynamy od zmiksowania chilli, szalotek, czosnku, imbiru na gładką pastę razem z dodatkiem oleju, kurkumy, curry i kolendry. Przesmażamy pastę chwilę w garnku, a  następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie. Smażymy razem około 5 minut.  Dodajemy gorący bulion i gotujemy około 10 minut. A następnie dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem.
Doprawiamy zupę sosem sojowym, rybnym i ewentulanie solą i pieprzem.
Podajemy z ugotownaym osobno czarnym ryżem.
Smacznego!
 
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Zimowy obiad wege

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz