To ciasto dla miłośników gorzkiej czekolady. Na wierzchu ma chrupiącą skórkę, a w środku jest cudownie wilgotne. Jeśli bardzo lubimy gorzki smak czekolady można je posypać przed podaniem kakao.
- 3 tabliczki (300 gr) gorzkiej czekolady o zawartości kakao min 60 %
- 4 duże jajka lub 5 mniejszych
- 100 gr masła
- 100 gr płatków migdałowych lub migdałów bez skórki
- 200 gr drobnego cukru
- 6 łyżek likieru amaretto (opcjonalnie)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając amaretto i masło. Studzimy. W tym czasie ubijamy żółtka i bardzo drobno mielimy migdały. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier, aby uzyskać konsystencję bezy. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka, zmielone migdały, a na końcu stopniowo mase bezową mieszając delkatnie łyżką tak, aby napowietrzyć ciasto. Przekładamy do formy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 40-45 minut. Ciasto studzimy w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
widziałam ten przepis już wcześniej, za każdym razem obiecam sobie, że koniecznie zrobię to ciasto, a potem zapominam :)
OdpowiedzUsuńJa akurat tego przepisu wcześniej nie znałam i wymyślałam go na bieżąco w mojej kuchni. Troche amaretto mnie zainspirowało i tabliczki gorzkiej czekolady spoczywajace w szufladzie :) Ale skoro juz taki lub podobny przepis krąży w sieci tzn ze dużo mamy fanów czekolady :)
Usuń