To danie jest doskonałe jeśli musimy szybko zrobić coś na ciepło. Pyszne, a naprawdę banalne w przygotowaniu. Przy okazji wegańskie i bezglutenowe. Samo zdrowie w smakowitej wersji.
6-8 porcji
- 1 średni kalafior
- 1 cebula
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 łyżki oleju ryżowego
- 3 łyżeczki curry
- łyżeczka mielonej kolendry
- duża szczypta cynamonu
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru ok 1-1,5 cm
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie - w wersji bezglutenowej Tamari)
- sól do smaku
Do podania:
- ryż basamati
- świeża kolendra
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojona w piórka oraz drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula zmięknie dodajemy curry, kolendrę, cynamon oraz imbir starty na drobnych oczkach. Przesmażamy około minuty, a nastepnie wrzucamy kalafiora osuszonego po uprzednim umyciu i podzielonego na małe różyczki.
Dusimy kalafiora kilka minut mieszajac tak, aby przyprawy dokładnie go pokryły. Następnie podlewany wrzątkiem (około litra) i krótko gotujemy. Gdy kalafior jest jeszcze twardawy dodajemy pomidory, a po chwili mleczko kokosowe. Ważne, aby kalafiora nie rozgotować. W gotowej potrawie powinien być lekko chrupki. Całość doprawiamy sosem sojowy i/lub solą.
Podajemy z ryżem basamati aromatyzwanym w trakcie gotowania anyżem i/lub cynamonem. I gotowe! Maksymalnie w pół godziny!
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Całkiem przyjemne danie i chyba idealnie nadaje się jako posiłek po treningu tak na szybko...
OdpowiedzUsuń