Co zrobić, gdy za chwilę wpadną do nas goście, a nie mamy w domu nic słodkiego? Odpowiedź jest prosta. Muffiny! One zawsze się sprawdzają w awaryjnych sytuacjach.
Tutaj w trochę zdrowszej wersji czyli jako orkiszowe muffiny z marchewką i przyprawami korzennymi. Mają wyraźny smak i bardzo lubią je dzieci. Są więc dobrą przekąska w szkole i alternatywą dla niezdrowych batonów.
przepis na 12 muffinek
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- szklanka jasnej mąki orkiszowej
- szklanka jasnej mąki orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka mielonego kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 100 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (ryżowy, z pestek wingron)
- 200 ml mleka
- 2 marchewki starte na drobnych oczkach
Wszystkie suche składniki mieszam ze sobą ( mąka, cukier, proszek, przyprawy), a mokre ze sobą (jaja, mleko, olej). Następnie dodaje jedne do drugich oraz marchewkę i mieszam łyżką tylko do momentu połączenia składników. Przekładam do formy na muffiny wypełnionej papilotkami i piekę około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Mniam, bardzo lubię marchewkowe wypieki :) Twoje muffinki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Szybko były już tylko wspomnieniem :)
Usuń