Kiedy nadchodzi sezon paprykowy jest to obowiązkowa pozycja do przygotowania przeze mnie, bo domownicy kategorycznie domagają sie tej zupy. Ma głęboki smak i piękny kolor. Cieszy więc nie tylko podniebienie, ale i oko. Podaję ją z domowymi grzankami, najlepiej z żytniego pieczywa lub po porostu ze świeżą pełnoziarnistą bagietką.
- suszony lub świeży tymianek
- puszka pomidorów (w sezonie letnim używam świeżych pomidorów, które piekę razem z papryką)
- 2 szalotki
- oliwa z oliwek
- 1, 5 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka ocetu balsamicznego
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta chilli
- szczypta chilli
- łyżeczka brązowego cukru lub syropu z agawy
- sól i pieprz do smaku
Papryki kroję na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i układam na papierze do pieczenia skórką w stronę blachy. Skrapiam delikatnie oliwą i oprószam tymiankeim. Dorzucam nieobrane ząbki czosnku i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 40 minut (aż miąższ zmięknie a skórka zacznie się lekko przypalać). Paprykę zaraz po wyjęciu z piekarnika przekładam do zamykanego woreczka lub miseczki i przykrywam folią. Gdy lekko przestygnie będzie łatwiej zdjąć z niej skórkę. Gdy papryka jest już obrana rozgrzewam łyżkę oliwy w garnku i wrzucam pokrojoną szalotkę i chwilę przesmażam, a następnie dodaję wędzoną paprykę, łyżeczkę tymianku, paprykę upieczoną, pomidory oraz wyciśnęty z łupinek czosnek, który piekł się razem z papryką. Chwilę przesmażam, a potem dodaje bulion i gotuję zupę około 10 minut. Następnie ją miksuję i doprawiam octem balsamicznym, cukrem/syropem, solą i pieprzem.
Smacznego!
MGM's New Earth Resort Casino & Hotel - Dr. Maryland
OdpowiedzUsuńThe hotel 나주 출장샵 is 의왕 출장안마 situated adjacent to 나주 출장마사지 the Great Smoky Mountains in the heart of 부산광역 출장샵 the 광양 출장마사지 Las Vegas Strip. This 1,600 room, 111 guestroom