Kiedy za oknem jest zimno i szaro mamy ochote zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego.
Pikantny krem z cukinii z dodatkiem mleka kokosowego i kaszy jaglanej jako "zagęstnika" jest idealna zupą na jesienne dni. Zupę podaję z niewielką ilością czarnego ryżu, który świetnie do niej pasuje. Być może przepis wygląda dość dziwnie ze względu na dodatek jednocześnie kaszy i ryżu, ale nic bardziej mylnego. Kasza jaglana ma bardzo delikatny smak i w takim pikantnym i aromatycznym zestawieniu jest niewyczuwalna, a świetnie zagęszcza zupę. Często stosuję ją w zupach-kremach w tym celu. Jej dodatek podnosi też prozdrowotne właściwości zupy.
6-8 porcji
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- 2 szalotki
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczk przyprawy curry
- pół łyżeczki kurkumy
- olej ryżowy
- 3 cukinie
- 2 litry bulionu warzywnego
- puszka mleka kokosowego
- 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- ewentulanie sól i pieprz do smaku
Do podania:
- czarny ryż w ilości wg uznania
Wykonanie:
Zaczynamy od zmiksowania chilli, szalotek, czosnku, imbiru na gładką pastę razem z dodatkiem oleju, kurkumy, curry i kolendry. Przesmażamy pastę chwilę w garnku, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie. Smażymy razem około 5 minut. Dodajemy gorący bulion i gotujemy około 10 minut. A następnie dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem.
Doprawiamy zupę sosem sojowym, rybnym i ewentulanie solą i pieprzem.
Podajemy z ugotownaym osobno czarnym ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz