To przepis na szybki domowy dżem idelany do kaczki lub po prostu na kanapkę z wędliną. Możemy go doprawić wedle indywidulanych upodobań. Jest też świetną bazą do sosów podawanych do mięs.
- szklanka żurawiny
- dwa średnie jabłka
- łyżeczka masła klarowanego
- 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- odrobina cynamonu
- 4 goździki
- łyżka czerwonego octu winnego
Żurawinę wrzucam na patelnię na rozgrzane masło i przesmażam. Gdy zacznie pękać dodaję pokrojone na małe kawałki jabłka (bez skórki), goździki i cynamon. Duszę razem dodając gorącą wodę w takiej ilości, aby powstała konsystencja dżemu. Na koniec dodaję miód/syrop i ocet. Dżem w ten spoób przygotowany przchowuję w lodówce kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz