2-3 porcje
- pierś z kurczaka
- pół paczki makaronu soba
- 1 duża marchewka
- kilka dymek razem ze szczypiorkiem
- 3-4 łyżki sosu teriyaki
- pół papryczki chilli (opcjonalnie)
- sos sojowy do smaku
- 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
- oleju ryżowy do smażenia
- sezam do posypania
Kurczka kroję w cienkie paski, mieszam z sosem teriyaki i odstawiam nawet na kilka godzin do lodówki. Wyjmuję jakiś czas przed obróbką termiczną, aby mięso było w temperaturze pokojowej.
Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę kroje w słupki a dymke razem ze szczypiorkiem w podłużne paski. Kurczka wrzucam na gorący olej ryżowy do woka i chwilę smażę cały czas mieszając. Dodaję marchewkę i chilli. Gdy kurczak jest usmażony a marchewka al dente dodaję sos sojowy, dymkę i olej sezamowy, a następnie ugotowany makaron. Mieszam wszystko razem i posypuje delikatnie podprażonym sezamem (uwaga! sezam robi się gorzki, gdy go za długo prażymy). I gotowe!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Brzmi świetnie, przymierzam się do tego dania, prawie zgromadziłam składniki.
OdpowiedzUsuń