6-8porcji
- 3 bataty
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku
- szczypta wędzonej papryki
Do podania:
- dressing zielony -świeża kolendra (ewentualnie natka pietruszki), oliwa z oliwek, sól- dressing pomarańczowy -pół papryczki chili, dwa pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek
- wędzona papryka
Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażam chwile w garnku na oliwie. Gdy cebula jest szklista dodaję kolendrę, curry, chilli i odrobinę wędzonej papryki. Całość przesmażam około 1 minuty a nastepnie dodaję pokrojone w kostkę bataty i jeszcze chwilę smażę.
Następnie zalewam wszystko gorącym bulionemi i gotuję około 20 -25 minut. Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam solą i pieprzem. Podaję z dressingami (składniki podane wyżej po prostu miksuję) oraz szczyptą wędzonej papryki.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz